Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Cena ropy klesá, Brent dosiahla 6-týždňové minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Trhy dodatočne zareagovali na informácie Saudskej Arábie, kľúčového vývozcu ropy, že urobí všetko pre udržanie cien pod kontrolou.

Londýn 19. septembra (TASR) - Cena severomorskej ropy Brent klesla dnes na 6-týždňové minimum potom, ako trhy dodatočne zareagovali na informácie Saudskej Arábie, kľúčového vývozcu ropy, že urobí všetko pre udržanie cien pod kontrolou.



Podľa analytikov by to mohlo znamenať zvýšenie dodávok ropy na trh. Navyše, trhy stále viac znepokojuje aj komplikovaná finančná situácia v Španielsku.

Ešte v utorok (18. 9.) zdroj z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) informoval, že Saudská Arábia ťaží v priemere 10 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov) a pracuje na tom, aby sa ceny ropy nezvyšovali. "Trhy sa domnievajú, že Saudská Arábia by mohla začať produkciu zvyšovať," povedal Christopher Bellew zo spoločnosti Jefferies Bache.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri klesla do 16.03 h SELČ o 2,80 USD na 109,21 USD (83,99 eura) za barel. Dosiahla tak najnižšiu hodnotu od 7. augusta a od začiatku tohto týždňa klesla o 5,6 %. To je najvýraznejší pokles od konca júna.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v októbri (októbrové kontrakty vypršia vo štvrtok - 20. 9.) klesla o 2,29 USD na 93 USD/barel. Cena WTI s novembrovým kontraktom zaznamenala pokles o 2,26 USD na 93,37 USD za barel. Informovala o tom agentúra Reuters.