Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Cena unce zlata klesla na 1686,43 USD

Foto: TASR/AP

Analytici uvádzajú, že vzostup ceny na svetovom trhu koncom uplynulého týždňa súvisí s výrokmi predsedu Federálneho rezervného systému Bena Bernankea, že vyhliadky americkej konjunktúry sú chmúrne.

Singapur 3. septembra (TASR) - Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 1686,43 USD (1347,96 eura) a za piatkovým (31.8.) päťmesačným maximom 1692,71 USD zaostala len o 0,3 %.


Analytici uvádzajú, že vzostup ceny kovu na svetovom trhu koncom uplynulého týždňa súvisí s výrokmi predsedu Federálneho rezervného systému (Fed) Bena Bernankea, že vyhliadky americkej konjunktúry sú chmúrne. Trhy očakávajú, že Fed, ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, prijme viac opatrení na podporu najsilnejšej svetovej ekonomiky.

Podľa Bernankea stagnácia amerického pracovného trhu vyvoláva vážne obavy, ale súčasne nedal jasné signály, že je Fed pripravený prijať v krátkom čase opatrenia na riešenie situácie.

Investori ešte pred Bernankeovým vystúpením očakávali, že jeho hodnotenie situácie americkej ekonomiky nebude priaznivé, a preto začali vo väčšom rozsahu nakupovať zlato. Vďaka tomu sa cena unce dostala z dlhodobého fluktuačného pásma a výrazne sa priblížila k hranici 1700 USD.

Väčší prílev peňazí do obehu sa v nasledujúcom období očakáva nielen v Spojených štátoch, ale aj v Číne, kde index nákupných manažérov klesol v auguste na 49,2 bodu, kým v júli bol ešte nad kritickou úrovňou 50 bodov. Pokles indexu pod 50 bodov signalizuje výrazné spomalenie čínskej konjunktúry.

V auguste dosiahla inflácia v eurozóne vyšší prírastok, než očakávali experti búrz a bánk. Avšak rast spotrebiteľských cien zrejme zabráni Európskej centrálnej banke, aby realizovala už dlhšie očakávané zníženie jej základnej úrokovej sadzby.