Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Cena zemného plynu pre domácností sa od nového roka zvýši o 0,46 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Priemerná koncová cena elektriny pre domácnosti na budúci rok naopak poklesne o 3,28 %.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Cena zemného plynu pre slovenské domácnosti sa od začiatku budúceho roka zvýši v priemere o 0,46 %. Odberatelia plynu v tarife D1, ktorí na plyne len varia, zaplatia mesačne viac o 0,01 eura. Odberateľom v tarife D2, ktorí používajú plyn aj na ohrev teplej vody, sa mesačné poplatky zvýšia o 20 centov.

"Tým, ktorí plynom aj kúria, sa to odrazí na mesačnom zvýšení platieb o 0,46 eura," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Ako dodal, zvýšenie cien je dôsledkom nepriaznivého menového kurzu eura a amerického dolára.

Priemerná koncová cena elektriny pre domácnosti na budúci rok naopak poklesne o 3,28 %. Sieťové poplatky, ktoré tvoria polovicu jej ceny, vzrastú o 0,15 eura. Zníženie koncovej ceny elektriny však podľa Holjenčíka nemusí byť konečné. "Cena sa dá ešte znížiť prostredníctvom výberu vhodného dodávateľa, je ich na Slovensku naozaj dosť," upozornil predseda ÚRSO. Ako ďalej podotkol, vhodným výberom dodávateľa sa dá na elektrine ušetriť až 10 %.



V prípade regulácie cien tepla ešte stále prebiehajú cenové konania a ÚRSO v nich rozhodne do konca tohto roka. Úrad k dnešnému dňu dostal celkovo 288 cenových návrhov, ktoré obsahujú 450 cien na posúdenie. "Na základe predbežných výsledkov z posúdených návrhov môžeme konštatovať, že cena tepla na rok 2013 sa v priemere nebude oproti roku 2012 líšiť," avizoval Holjenčík.

Ako však upozornil, v niektorých prípadoch môže zníženie dodávok tepla spôsobiť zvýšenie jeho jednotkovej ceny. Týka sa to napríklad budov, ktoré prešli zateplením. Spotreba totiž v tomto prípade síce poklesne, ale fixné náklady nie a rozpočítavajú sa na nižší objem spotreby. "To sa môže prejaviť v náraste jednotkovej ceny tepla, ale v skutočnosti celoročne zaplatia odberatelia za teplo menej," vysvetlil predseda úradu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
Podľa výpočtov ÚRSO tak priemerné náklady za teplo na jeden byt poklesnú v roku 2013 o 2,4 %. V absolútnom vyjadrení to znamená pokles z 860 eur na 840 eur na jeden vykurovaný byt.

K dnešnému dňu vydal regulačný úrad 12 cenových rozhodnutí pre slovenské vodárenské spoločnosti na rok 2013, pričom ďalšie dve rozhodnutia budú vydané v najbližších dňoch. Viaceré vodárenské spoločnosti dokončujú investície, čo sa v niektorých obciach odrazí na náraste cien.

Z celoslovenského pohľadu vzrastie maximálna cena za výrobu a dodávku pitnej vody v priemere o 0,9 % čiže o 0,01 eura. Maximálna cena za odvedenie a čistenie odpadovej vody narastie o 1,1 %, čo predstavuje takisto asi 0,01 eura. "Čiže priemerne vodné a stočné sa za rok zvýši približne o 1 %, čo sú spolu 2 centy," zhrnul Holjenčík. Pri ročnej spotrebe 100 m3 vody to pre trojčlennú rodinu znamená, že v roku 2013 zaplatí o 2 eurá viac ako v tomto roku.