Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Cena zlata pokračuje v raste a pohybuje sa najvyššie za takmer 6 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V eurách sa cena zlata vyšplhala až na 1248, čo je najviac od apríla 2013.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 21. júna (TASR) - Cena zlata pokračuje v raste a pohybuje sa na takmer 6-ročných maximách. V piatok po prvýkrát od septembra 2013 prekročila hranicu 1400 USD (1238,17 eura) za uncu (31,1 g).

Spotová cena zlata sa v piatok dostala až na 1411 USD. V eurách sa cena zlata vyšplhala až na 1248, čo je najviac od apríla 2013.

Je viac faktorov, ktoré podporujú zdražovanie zlata. Dôležitým bodom je menová politika. Americká centrálna banka (Fed) v stredu (19. 6.) signalizovala pripravenosť znížiť úrokové sadzby. Vyhliadky na pokles sadzieb podporujú zlato, keďže to neprináša v protiklade k mnohým iným investíciám pravidelné výnosy vo forme úrokov.

K tom je tiež potrebné pripočítať oslabenie dolára, ktorého kurz pre očakávanie nižších sadzieb klesá. Zlato sa obchoduje v amerických dolároch, takže oslabenie dolára ho zlacňuje pre držiteľov iných mien.

Tretím dôvodom zdraženia zlata sú viaceré politické riziká. Medzi ne patrí predovšetkým aktuálne veľké napätie medzi USA a Iránom. K tomu je potrebné pripočítať ešte obchodné konflikty, predovšetkým obchodný spor medzi USA a Čínou. A zlato je považované za bezpečnú investíciu v časoch neistoty.