Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Cena zlata po útokoch Američanov v Sýrii vzrástla

Foto: TASR/AP

Cena zlata na začiatku piatkového obchodovania profitovala z nárastu dopytu po bezpečných aktívach, čo spôsobil americký raketový útok v Sýrii.


New York 8. apríla (TASR) - Cena zlata v piatok (7. 4.) ráno prudko vzrástla, neskôr však stratila časť ziskov a uzavrela obchodovanie len s miernym plusom.

Júnový kontrakt na zlato si počas piatka pripísal 4 USD a uzavrel na úrovni 1257,30 USD (1182,78 eura) za uncu (31,1 gramu), keď predtým počas piatkového obchodovania sa jeho cena dostala až na 5-mesačné maximum 1273,30 USD za uncu.

Cena zlata na začiatku piatkového obchodovania profitovala z nárastu dopytu po bezpečných aktívach, čo spôsobil americký raketový útok v Sýrii. USA vo štvrtok večer (6. 4.) odpálili približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Podľa Bieleho domu to bola odpoveď na tohtotýždňový chemický útok v severoírskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal viac než 80 životov. Prezident USA Donald Trump uviedol, že útok bol nevyhnutný "v záujme národnej bezpečnosti USA".