Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Centeno: Eurozóna musí prijať opatrenia na zabezpečenie pred krízami

Mário Centeno. Foto: TASR/AP

Nový šéf Euroskupiny po stretnutí s nemeckým ministrom financií Petrom Altmaierom uviedol, že v najbližších mesiacoch sa otvorí priestor na reformy.

Berlín 17. januára (TASR) - Mário Centeno, nový šéf Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, vyzval k urýchlenému prijatiu opatrení, ktoré by zabezpečili euro pred ďalšími krízami.

Centeno po stretnutí s nemeckým ministrom financií Petrom Altmaierom uviedol, že v najbližších mesiacoch sa otvorí priestor na reformy. Aktuálne dobré časy pre ekonomiku nebudú trvať večne. Preto je podľa neho teraz ten správny čas na dokončenie opatrení, ktoré ochránia eurozónu pred potenciálnymi krízami. "Ide o to, aby sme zabezpečili robustnejšie euro."

Altmaier označil za kľúčové úlohy premenu Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) na európsky menový fond a pokrok pri tvorbe bankovej únie. Diskutovať sa podľa neho musí o tom, akým spôsobom je možné minimalizovať riziká pred ich zdieľaním.

"Potrebujeme aktívny manažment rizík v našich ekonomikách," zdôraznil Centeno. V eurozóne existuje rozsiahla a komplikovaná agenda s mnohými výzvami. "Musíme veľa diskutovať." Dokončenie bankovej únie podľa neho vyšle dôležitý signál, ktorý obnoví dôveru, podporí tvorbu pracovných miest a rast ekonomiky.