Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Centrá podnikových služieb začínali v Bratislave, neskôr Košiciach

ilustračná snímka Foto: TASR – František Iván

Investori sa začínajú zaujímať aj o iné slovenské mestá ako Banská Bystrica, Prešov, Poprad či Žilina.

Bratislava 15. júla (TASR) - Centrá podnikových služieb (BSC - Business Service Center) na Slovensku začínali rozvíjať svoje aktivity najprv v Bratislave a po pozitívnej skúsenosti neskôr v Košiciach.

"V týchto mestách postupne dochádza k saturácii a BSC začínajú čeliť veľkej konkurencii pri hľadaní nových zamestnancov. Napríklad len v Košiciach je aktuálna potreba 10.000 zamestnancov v IT sektore," vyčíslilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v aktuálnej Koncepcii podpory centier podnikových služieb na Slovensku.

Investori sa preto podľa rezortu začínajú zaujímať aj o iné slovenské mestá ako Banská Bystrica, Prešov, Poprad či Žilina. Rozvojom centier vzniká dopyt po vysokoškolsky vzdelanej pracovnej sile v týchto mestách, čo znamená, že najmä mladí ľudia sa nebudú musieť sťahovať za prácou do Bratislavy alebo Košíc.

"Pre zabezpečenie dostatočného množstva kvalifikovanej pracovnej sily nadväzujú BSC spoluprácu s univerzitami a strednými školami, najmä v Bratislave a Košiciach. Dá sa preto očakávať, že aj v ostatných mestách sa rozvinie takáto forma spolupráce, ktorá prispeje k lepšiemu prepájaniu vzdelávania s praxou a najmä prinesie nové pracovné miesta pre absolventov," dodáva ministerstvo hospodárstva.