Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Centrálna banka: Španielska inflácia sa bude po zvyšok roka spomaľovať

Ilustračné foto. Foto: Andrej Galica

Potvrdilo sa to už aj tento mesiac.

Madrid 30. marca (TASR) - Španielska inflácia sa bude tento rok spomaľovať a na budúci rok by mala klesnúť pod 1,5 %. Dôvodom je vývoj cien ropy, ktoré na začiatku tohto roka prudko vzrástli, pričom v najbližších mesiacoch sa počíta s výrazným spomalením ich zvyšovania, uviedla dnes španielska centrálna banka vo svojej správe.

"Vývoj cien ropy počas roka 2016, ktoré sa prenášajú do zložky energie indexu spotrebiteľských cien, vo veľkej miere vysvetľujú nárast medziročného tempa rastu celkového indexu spotrebiteľských cien v prvých mesiacoch roka 2017, rovnako ako aj to, prečo očakávame spomalenie jeho rastu počas zvyšku roka," uvádza sa v správe španielskej centrálnej banky.

Predbežný odhad španielskeho štatistického úradu, ktorý bol zverejnený dnes, ukázal, že medziročná miera inflácie sa v marci spomalila na 3-mesačné minimum 2,3 % z 3 % vo februári.

Podľa banky bola za prudkým nárastom inflácie na začiatku tohto roka predovšetkým nízka porovnávacia báza pri cenách ropy, ktoré v rovnakom období vlaňajška padli na dno. Keďže neskôr sa zvýšili, banka počíta s tým, že tento vplyv sa počas ďalších mesiacov oslabí.

Keď zmizne vplyv porovnávacej bázy cien ropy, celkové tempo rastu spotrebiteľských cien sa v roku 2018 spomalí pod 1,5 %, očakáva centrálna banka. Vplyv fluktuácií cien ropy na ceny neenergetických produktov a miezd bude len obmedzený.

Jadrová inflácia bude zrejme pokračovať len vo veľmi pomalom rastovom trende z posledného času a bude zodpovedať pokračovaniu oživovania španielskej ekonomiky, dodala banka.

Tempo rastu inflácie v Španielsku sa tento mesiac spomalilo



Tempo rastu inflácie v Španielsku sa tento mesiac spomalilo a viac, ako ekonómovia odhadovali. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu INE.

Podľa predbežných údajov INE sa index spotrebiteľských cien v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, v marci zvýšil medziročne o 2,3 %. To je najnižšia miera inflácia za tri mesiace.

Ekonómovia pritom predpovedali Španielsku v marci spomalenie inflácie na 2,6 % z februárových 3 %.

V medzimesačnom porovnaní však ceny tovarov a služieb v Španielsku v marci stagnovali, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu o 0,2 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska v marci zvýšil medziročne o 2,1 % po februárovom náraste o 3 %.