Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Centrálny depozitár cenných papierov upravil spôsob prideľovania kódov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmeny budú zahŕňať aj nové formuláre, ktoré si už nájdu emitenti na webe centrálneho depozitára. Pri vypĺňaní nových formulárov bude možné odvodiť všetky najbežnejšie druhy cenných papierov.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR aktualizoval svoj informačný systém a zároveň s ním aj prístupy k zmenám v prideľovaní kódov ISIN. V rámci nich sa zmení aj logika číslovania kódov. Táto zmena je zavedená od 29. apríla tohto roka a bude znamenať zmenu v prideľovaní týchto nových kódov. Kódy pridelené pred týmto termínom pritom zostanú v platnosti a meniť sa nebudú.

CDCP SR ako Národná číslovacia agentúra a člen Asociácie národných číslovacích agentúr (Association of National Numbering Agencies - ANNA) prideľuje identifikátory cenných papierov ISIN, CFI a FISN. "Trojica identifikátorov tvorí jeden celok, ktorý hovorí o klasifikácii finančných nástrojov. Tieto kódy v sebe obsahujú niektoré informácie, ktoré boli predtým súčasťou samotného ISIN. Z tohto dôvodu sme pristúpili k zmene, ktorá označenie ISIN zjednoduší. Zmena kódu sa však prejaví len v pozíciách, ktoré sú na to určené a ktoré povoľuje norma," vysvetľuje Eduard Kalina z odboru emisií CDCP SR.

Zmeny budú zahŕňať aj nové formuláre, ktoré si už nájdu emitenti na webe centrálneho depozitára. Pri vypĺňaní nových formulárov bude možné odvodiť všetky najbežnejšie druhy cenných papierov. Tie, ktoré slovenská legislatíva neumožňuje, nebude vo formulári možné vybrať. "Zamerali sme sa na cenné papiere, ktoré sú u nás najpoužívanejšie. Nové formuláre umožňujú zadefinovať viac kombinácií cenných papierov, ako umožňoval pôvodný formulár," doplnil Kalina.

Identifikačný kód ISIN pozostáva z 12-miestneho alfanumerického kódu. Predpona je dvojpísmenový kód označujúci krajinu. Od 29. apríla sa štruktúra alfanumerického kódu mení a v podmienkach CDCP SR sa prvou číslicou za prefixom "SK" rozlišuje kategória CP/finančného nástroja v zmysle rozdelenia podľa ISO 10962 (CFI). "Samotná zmena klienta výrazne neovplyvní. Klient, ktorý emitoval dlhopis, bol doteraz zvyknutý na označenie SK411 alebo označenie SK412. Toto označenie sa zmení. Označenie bude pozostávať zo skratky SK a čísla 4 označujúceho skupinu cenného papiera. V prípade, ak ktokoľvek bude mať záujem identifikovať bližšie určenie druhu cenného papiera a jeho emitenta, dozvie sa to z ďalších dvoch kódov CFI a FISN," vysvetlil Kalina.