Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

Centrálny elektronický priečinok je už v testovacej fáze

Existencia Centrálneho elektronického priečinku by mala priniesť menej byrokracie a viac bezproblémového obchodovania.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Projekt Centrálny elektronický priečinok (CEP) sa po dvoch rokoch od začiatku vývoja dostal do testovacej fázy. Už na budúci rok by mal projekt uľahčiť život vývozcom, dovozcom či prepravcom v rámci medzinárodného obchodu.

Súčasťou testovacej fázy sú aj spoločné workshopy za účasti všetkých zainteresovaných strán. Workshopy pod názvom Procesy CEP v praxi – Neteoretizujeme, realizujeme CEP 2013! sa budú konať v októbri a novembri v štyroch slovenských mestách. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke projektu www.projektcep.sk.

Projekt ES CEP realizuje Ministerstvo financií (MF) SR, s celkovými výdavkami vo výške 16,95 milióna eur. Spolufinancovaný je z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Projekty Single Window sú v dlhodobom záujme Európskej komisie, organizácie OSN, ktorá sa zaoberá zjednodušovaním medzinárodného obchodu v celosvetovom priestore (UN/CEFACT), ale aj Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a Svetovej colnej organizácie (WCO). V súčasnosti je vo svete realizovaných viac ako 30 národných projektov tohto typu.

Existencia CEP by mala priniesť menej byrokracie a viac bezproblémového obchodovania. Centrálny elektronický priečinok umožní vyžiadať si z jedného miesta všetky príslušné povolenia a registrácie a zároveň z rovnakého miesta podať colné vyhlásenie so všetkými prílohami. Z jediného miesta tak bude možné predložiť všetky požadované informácie a dokumenty všetkým štátnym organizáciám. Vývozcovia, dovozcovia, či prepravcovia tak môžu komfortne zabezpečiť úplné vybavenie nevyhnutnej administrácie spojenej s pohybom tovaru. Dôjde k podstatnej redukcii obchodných dokumentov na národnej úrovni a následnému zrýchleniu ich spracovania na úrovni orgánov štátnej správy.