Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Centrum právnej pomoci sa chystá na žiadosti ohľadom osobného bankrotu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/KR PZ v Bratislave

Centrum právnej pomoci je štátna rozpočtová organizácia zriadená zákonom o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

Bratislava 25. februára (TASR) – Pôsobnosť štátneho Centra právnej pomoci sa od marca tohto roka významne rozšíri, dôvodom je agenda tzv. osobného bankrotu. Vďaka zjednodušeným pravidlám bude osobný bankrot dostupnejší pre viac ľudí, čo pre centrum znamená viac žiadostí o právnu pomoc. Napríklad v roku 2015 sa naň obrátilo 50.497 klientov.

Centrum právnej pomoci je štátna rozpočtová organizácia zriadená zákonom o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi. Jeho cieľom je zlepšovanie prístupu k spravodlivosti pre tých ľudí, ktorí pre nedostatok prostriedkov nemôžu využívať existujúce právne služby. Poskytnutá pomoc môže mať formu právneho poradenstva alebo zastupovania pred súdom právnikom centra.

"Spolu s agendou osobného bankrotu je teda pôsobnosť centra pomerne rozsiahla, vždy sa však usilujeme o to, aby naši klienti dostali kvalitnú a efektívnu právnu pomoc a aby skutočnosť, že sú v materiálnej núdzi, nebola prekážkou pri hľadaní a nachádzaní spravodlivosti," priblížil hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Nové pravidlá osobného bankrotu prináša od 1. marca novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Nemajetným s nákladmi na oddlženie pomôže štát. Preddavok na odmenu správcu bude môcť dlžníkovi poskytnúť Centrum právnej pomoci s tým, že v nasledujúcich troch rokoch po oddlžení mu ich dlžník splatí. Centrum bude môcť zároveň v oveľa väčšej miere pomáhať ľuďom v prípade, že sa rozhodnú pre osobný bankrot.

Rezort chce v tejto súvislosti posilniť pracoviská centra, a to najmä v lokalitách, kde sa očakáva najväčší záujem o tento inštitút oddlženia. Cieľom je vytvoriť tímy zložené z právnikov, sociálnych pracovníkov, ktoré v prípade potreby prevedú ľudí celým procesom osobného bankrotu.

Právo na poskytnutie právnej pomoci bez finančnej účasti má žiadateľ, ktorý sa nachádza sa v stave materiálnej núdze, ak hodnota sporu prevyšuje hodnotu minimálnej mzdy stanovenej zákonom a nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu. Splnenie týchto podmienok posudzuje centrum vždy pred samotným poskytnutím právnej pomoci.

V stave materiálnej núdze sa žiadateľ nachádza vtedy, keď jeho príjem nedosahuje 1,4-násobok sumy životného minima alebo je poberateľom dávky v hmotnej núdzi. Právna pomoc môže byť poskytnutá, aj keď príjem fyzickej osoby nedosahuje 1,6-násobok životného minima, v takomto prípade si žiadateľ platí časť nákladov spojených so súdnym sporom.

Záujemca môže žiadosť o poskytnutie právnej pomoci doručiť osobne do jednej z kancelárií alebo konzultačných pracovísk centra. V súčasnosti na Slovensku funguje 12 kancelárií - v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Humennom, Liptovskom Mikuláši, Nitre, Prešove, Rimavskej Sobote, Svidníku, Trenčíne, Žiare nad Hronom a Žiline. Formulár žiadosti je dostupný na internetovej stránke centra, žiadosť nie je spoplatnená.

Pred podaním žiadosti môže záujemca využiť aj inštitút dobrovoľnej predbežnej konzultácie s právnikom centra, ktorý klientovi vysvetlí podmienky na poskytnutie právnej pomoci alebo mu poskytne základné právne rady. Za poskytnutie predbežnej konzultácie sa podľa zákona platí poplatok vo výške 4,5 eura. Predbežnú konzultáciu poskytujú okrem právnikov centra aj advokáti zapísaní v zozname advokátov poskytujúcich právnu pomoc osobám v materiálnej núdzi, ktorý sa nachádza na stránkach slovenskej advokátskej komory.

Najčastejšie žiadajú centrum o právnu pomoc ľudia pri rozvodoch, otázke zverenia detí do výchovy, výživnom, ale aj pri sporoch o určenie vlastníckych práv či neplatnom skončení pracovného pomeru. Veľkú skupinu tvoria aj tzv. spotrebiteľské spory.