Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Ceny amerických výrobcov zrýchlili rast na 12-ročné maximum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vývoj cien producentov v najväčšej miere ovplyvnili ceny nafty, ktoré sa zvýšili o 20,4 %.

Washington 13. apríla (TASR) - Ceny amerických výrobcov výrazne zrýchlili v marci tempo rastu, pričom rast predstavoval viac než 12-ročné maximum. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správ portálov tradingeconomics a RTTNews.

Ceny producentov v USA vzrástli v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,4 %. Vo februári dosiahol rast po revízii smerom nahor 0,9 %. Marcové tempo rastu, ktoré prekonalo očakávania trhov, je tak najvyššie od decembra 2009. Analytici so zrýchlením rastu cien výrobcov počítali, očakávali však, že ceny vzrastú o 1,1 %.

Vývoj cien producentov v najväčšej miere ovplyvnili ceny nafty, ktoré sa zvýšili o 20,4 %. Výrazne vzrástli aj ceny benzínu, leteckého paliva, železného šrotu, elektriny, ako aj niektorých potravín, napríklad zeleniny.

V porovnaní s marcom minulého roka sa ceny amerických producentov zvýšili o 11,2 % po 10,2-percentnom raste vo februári. Marcový medziročný údaj tak predstavuje najvyššie tempo rastu od januára 1981.