Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Číne pokračovali na začiatku roka v poklese

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa ekonómov budú ceny domov klesať pravdepodobne aj v ďalšom období.

Peking 25. februára (TASR) - Ceny nových domov v Číne pokračovali po decembri v poklese aj na začiatku tohto roka. Aj keď sa tempo poklesu mierne spomalilo a v niektorých veľkých mestách sa situácia čiastočne stabilizovala, z pohľadu celej krajiny je trend naďalej klesajúci napriek tomu, že vláda sa novými opatreniami usiluje podporiť dopyt. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ceny nových domov v Číne klesli v januári v medzimesačnom porovnaní o 0,3 % po decembrovom poklese o 0,4 %, ukázali výpočty agentúry Reuters, ktorá vychádzala z údajov čínskych štatistikov. Aj v najväčších mestách Číny dosiahol pokles 0,3 %, zatiaľ čo v decembri predstavoval 0,4 %.

V medziročnom porovnaní klesli ceny domov v januári o 0,7 %. To predstavuje najvýraznejší pokles za desať mesiacov, a to napriek nízkemu porovnávaciemu základu, keď v januári 2023 klesli ceny v dôsledku ochorenia Covid-19 medziročne o 1,5 %.

Podľa ekonómov budú ceny domov klesať pravdepodobne aj v ďalšom období. Predpokladajú, že realitnému trhu môže trvať aj viac než rok, než sa v plnej miere zotaví a začne rásť.

Centrálna banka začiatkom februára uviedla, že úvery domácnostiam sa v januári zvýšili na 980,1 miliardy jüanov (125,7 miliardy eur), zatiaľ čo v decembri dosiahli 222,1 miliardy jüanov. Podľa ekonómov však ľudia tieto úvery väčšinou využívajú na iné účely než na nákup domov.