Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v USA v prvom mesiaci roka vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

To signalizuje, že americký realitný trh naberá na sile. Informovali agentúry AP a Bloomberg.

New York 31. marca (TASR) - Ceny domov v USA aj v prvom mesiaci tohto roka vzrástli, a to rýchlejšie ako v decembri. To signalizuje, že americký realitný trh naberá na sile. Informovali agentúry AP a Bloomberg.

Podľa najnovších údajov sa index S&P/Case-Shiller cien domov v 20 amerických mestách v januári 2015 medziročne zvýšil o 4,6 %, najstrmšie od septembra 2014. Tempo jeho rastu sa zrýchlilo v porovnaní s decembrom, keď ceny domov stúpli medziročne o 4,4 %, a prekonalo aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne 4,5 %.

V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze sa index cien domov v januári zvýšil o 0,9 %, rovnako ako v decembri.

Podľa analytikov kombinácia nízkych úrokových sadzieb, silnej spotrebiteľskej dôvery, ktorá sa opiera o solídny rast nových pracovných miest, lacný benzín a nízku infláciu by mali aj naďalej tlačiť ceny domov smerom nahor.

V januári zaznamenalo 20 amerických miest nárast cien domov. Najviac pritom stúpol index cien domov v Denveri, medziročne o 8,4 %, nasledujú Miami (8,3 %) a Dallas (8,1 %), zatiaľ čo vo Washingtone sa ceny domov veľmi nezmenili, keďže sa zvýšili o 1,3 %.