Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu do USA klesli aj v auguste, tempo sa však spomalilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Klesli však aj ceny dovozu bez započítania palív, pričom pokles predstavoval 0,2 %. Na porovnanie, v júli dosiahol 0,5 %.

Washington 19. septembra (TASR) - Po júlovom výraznom poklese zaznamenali ceny dovozu do Spojených štátov rovnaký vývoj aj minulý mesiac, tempo poklesu sa však zmiernilo. Informoval o tom server RTTNews.

Dovozné ceny klesli v auguste medzimesačne o 1 %. V júli zaznamenali pokles o 1,5 %, čo bol prvý pokles dovozných cien za sedem mesiacov, uviedlo v minulých dňoch americké ministerstvo práce. Ekonómovia očakávali, že ceny dovozu do USA v auguste klesnú o 1,2 %.

Vývoj cien dovozu do veľkej miery ovplyvnil výrazný pokles cien dovážaných pohonných látok, ktoré klesli o 6,8 %. V júli ich pokles dosiahol 7,5 %.

Klesli však aj ceny dovozu bez započítania palív, pričom pokles predstavoval 0,2 %. Na porovnanie, v júli dosiahol 0,5 %.

V medziročnom porovnaní sa ceny dovozu do USA zvýšili v auguste o 7,8 %. To predstavuje najslabšie medziročné tempo rastu od marca 2021.

Klesli aj ceny vývozu z USA, aj v ich prípade sa však medzimesačné tempo poklesu spomalilo. Pokles dosiahol v auguste 1,6 % po júlovom prepade o 3,7 %. Očakával sa pokles o 1,1 %.

V medziročnom porovnaní vývozné ceny vzrástli v auguste o 10,8 %. V júli rast dosiahol 13,1 %.