Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu v USA spomalili tempo rastu, prekonali však očakávania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ministerstvo oznámilo, že ceny dovozu vzrástli v marci medzimesačne o 0,6 % po nahor revidovanom raste až o 1 % vo februári.

Washington 15. apríla (TASR) - Ďalší prudký rast cien palív viedol k novému zvýšeniu amerických dovozných cien, aj keď tempo rastu sa zmiernilo. Napriek tomu aj oznámený rast dovozných cien bol vyšší, než očakávali trhy. Uviedlo to v týchto dňoch americké ministerstvo práce.

Ministerstvo oznámilo, že ceny dovozu vzrástli v marci medzimesačne o 0,6 % po nahor revidovanom raste až o 1 % vo februári. Analytici očakávali, že dovozné ceny sa v marci zvýšia o 0,4 %, pričom vychádzali z pôvodných februárových údajov poukazujúcich na rast o 0,6 %.

Ceny opätovne podporil výrazný rast cien dovážaných palív. Ten dosiahol 6,4 % po 9,7-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Exportné ceny vzrástli v marci o 0,7 %. To je rovnaké tempo rastu ako vo februári, za ktorý boli tieto údaje revidované mierne smerom nahor. Pôvodne bol rast vývozných cien za február uvádzaný na úrovni 0,6 %. Ekonómovia pritom očakávali, že ceny vývozu sa zvýšia len o 0,2 %.

Pod výraznejšie než očakávané tempo rastu vývozných cien sa podpísali ako ceny poľnohospodárskych, tak nepoľnohospodárskych produktov. V prvom prípade sa ceny zvýšili o 0,9 % a v druhom o 0,7 %.