Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny elektriny aj plynu na burzách v minulom týždni výrazne klesli

Žiarovka, ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Analytici pokles cien prisudzujú relatívne miernej zime a vysokým zásobám zemného plynu v európskych zásobníkoch.

Bratislava 26. februára (TASR) - Ceny zemného plynu a elektriny sa na burzách v minulom týždni výrazne prepadli, keď zemný plyn s dodaním v marci zlacnel o 7,7 % na 22,03 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina sa po poklese o 5 % na pražskej burze PXE predávala za 74,60 eura/MWh. Klesajúce ceny sa tak postupne približujú vládou zastropovaným cenám energií.

Začiatkom tohto roka pritom elektrina atakovala stoeurovú hranicu a cena plynu bola nad úrovňou 30 eur/MWh. Analytici pokles cien prisudzujú relatívne miernej zime a vysokým zásobám zemného plynu v európskych zásobníkoch. Pokles cien by sa však podľa nich mal zastaviť a ešte v prvej polovici tohto roka očakávajú opätovný nárast.

I keď sa pokles cien energií na cenách pre domácnosti v tomto roku nepremietne, keďže vláda cenu silovej elektriny na základe dohody so Slovenskými elektrárňami stanovila na 61,2 eura/MWh a cena plynu zostala na úrovni roku 2023, môžu klesajúce ceny uľahčiť prípadné zrušenie dotácií pre domácnosti v budúcom roku. Z aktuálnej situácie môžu okamžite ťažiť firmy, ktoré energie nakupujú na burzách.