Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ceny elektriny aj plynu na burze dosiahli svoje ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Analytici pokles ceny plynu prisudzujú relatívne teplému počasiu v Európe a dostatku veterných dní na výrobu elektriny.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Ceny elektriny pre Slovensko na pražskej burze PXE v piatok (15. 12.) klesli na úroveň 95,15 eura za megawatthodinu (MWh), a to zo 103,41 eura/MWH. Minulý týždeň tak skĺzla pod psychologickú hranicu 100 eur/MWh, pričom ešte v októbri sa cena elektriny na nasledujúci rok blížila k 150 eurám/MWh. Rovnako na svoje ročné minimum klesli aj ceny zemného plynu na burze TTF s dodávkou v januári. V piatok cena poklesla na 33,19 eura/MWh, a to zo 38,6 eura/MWH z predošlého piatka (8. 12).

Analytici pokles ceny plynu prisudzujú relatívne teplému počasiu v Európe a dostatku veterných dní na výrobu elektriny. Ceny plynu a elektriny sú pritom vzájomne previazané, keď sa veľká časť elektriny vyrába v paroplynových elektrárňach.

I keď pokles cien na burzách nemá vplyv na konečné účty za energie v domácnostiach s regulovanými cenami, môže znížiť náklady firiem nakupujúcich energie na spotovom trhu. Pre slovenské domácnosti budú Slovenské elektrárne dodávať silovú elektrinu na základe zmluvy so štátom aj v budúcom roku za 61,2 eura/MWh.