Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny energií na burze rastú, čakať na jeseň sa firmám nemusí vyplatiť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Firemní odberatelia by sa teda nemali spoliehať na to, že ceny do konca roka klesnú a nechávať si rokovania o nových kontraktoch na poslednú chvíľu.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Firemní odberatelia elektrickej energie a plynu by si mali uzatvoriť nové kontrakty s dodávateľmi čo najskôr. Ceny energií na komoditnej burze totiž v ostatných mesiacoch kontinuálne rastú a s vysokou pravdepodobnosťou sa už odrazili od dna. Po období, kedy sa viac oplatilo uzatvárať krátkodobé zmluvy o dodávkach, sa situácia otáča. Uviedla to Magna Energia, a. s.

Ceny energií na komoditnej burze v ostatných mesiacoch kontinuálne rastú. Od marca zdražela elektrina o 5 eur za megawatthodinu (MWh) a jej ceny momentálne oscilujú okolo 30 eur/ MWh. V prípade zemného plynu ide o nárast ceny o 3,5 eura/MWh na 16,50 až 17,00 eur/MWh. Vývoj na burzách pritom nenaznačuje zmenu tohto trendu, preto sa do budúcnosti dá očakávať ďalší nárast cien.

"Ceny energií sa s vysokou pravdepodobnosťou už odrazili od dna. Pri pokračovaní tohto trendu strácajú firmy možnosť vyrokovať si so svojimi dodávateľmi lepšiu cenu. Je vysoko pravdepodobné, že sa do konca roka už nedostanú k cenám, aké sa odberateľom ponúkali v marci alebo apríli 2016," upozornil Martin Semrič z Magna Energia.

Rast cien je reakciou trhu a jeho veľkých hráčov na aktuálnu politickú situáciu v Európe. Rozdiel ceny elektrickej energie medzi Nemeckom, Českou republikou a Slovenskom síce narastá, ale nedostatočné prenosové kapacity neumožňujú dovážať lacnejšiu energiu cez hranice. Domáci dodávatelia tak musia akceptovať rastúce ceny.

Firemní odberatelia by sa teda nemali spoliehať na to, že ceny do konca roka klesnú a nechávať si rokovania o nových kontraktoch na poslednú chvíľu. Zvážiť by mali aj to, či sa im neoplatí zaviazať sa na odber energií na dlhšiu cenu za garantované ceny.

"V uplynulých rokoch nemuseli byť zmluvy s dlhodobou viazanosťou výhodné, pretože ceny postupne klesali, z čoho odberatelia profitovali. V súčasnosti, kedy sa trend otočil, však firemným klientom odporúčame, aby zvážili dvojročnú viazanosť kontraktu, vďaka ktorému môžu získať garantovanú výhodnú cenu," vysvetlil Semrič.

Firemní odberatelia si totiž pri dvojročnom kontrakte stále dokážu vyrokovať výrazne nižšie ceny než sú tie, ktoré platia v tomto roku. Získajú tak garanciu úspory v porovnaní s rokom 2016, pričom riziko z nárastu cien prenesú na dodávateľa. V prípade domácností bude pre určenie cien energií rozhodujúci regulačný výnos Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Magna Energia, a. s., je alternatívnym dodávateľom elektriny a plynu na slovenskom trhu. Na trhu s elektrinou pôsobí od roku 2007, na trhu s plynom od začiatku roka 2011. Dnes dodáva elektrinu aj plyn pre vyše 5000 domácností a do viac ako 11.000 firemných odberných miest.