Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ceny fínskych výrobcov rástli v decembri najslabšie za 1,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Ceny fínskych producentov vzrástli v decembri medziročne o 14,5 % po 18,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Helsinki 24. januára (TASR) - Ceny fínskych priemyselných výrobcov pokračovali v závere minulého roka v raste, tempo rastu sa však už šiesty mesiac po sebe spomalilo, a to na najnižšiu úroveň za 1,5 roka. Údaje fínskeho štatistického úradu zverejnil portál RTTNews.

Ceny fínskych producentov vzrástli v decembri medziročne o 14,5 % po 18,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Bol to najslabší rast cien priemyselných výrobcov od júna 2021, v ktorom sa zvýšili o 11 %.

Pod vývoj cien producentov sa v poslednom mesiaci roka podpísal najmä rast cien papiera a papierenských výrobkov. Rast však zaznamenali aj ceny elektrickej energie a ropných produktov.

V medzimesačnom porovnaní ceny fínskych producentov klesli o 0,8 %. To znamená rovnaké tempo poklesu ako v novembri, pričom najvýraznejšie medzimesačný vývoj cien ovplyvnil pokles cien ropných výrobkov.

Za celý rok 2022 vzrástli ceny producentov o 24,2 %. To znamená takmer dvojnásobný rast v porovnaní s rokom 2021, v ktorom sa ceny priemyselných výrobcov zvýšili o 12,7 %.