Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny importu do USA sa vo februári medzimesačne zvýšili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia predpovedali, že americké dovozné ceny vo februári vzrastú o 0,3 %.

Washington 14. marca (TASR) - Ceny importu do USA sa vo februári medzimesačne zvýšili viac, ako ekonómovia očakávali, najstrmšie za deväť mesiacov. Ale medziročne klesli, už tretí mesiac po sebe. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Podľa najnovších údajov americké dovozné ceny vo februári oproti januáru vzrástli o 0,6 %, najviac od mája minulého roka. Podporilo ich zvýšenie cien palív aj spotrebného tovaru.

Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za január smerom nahor. Ceny importu tak v prvom mesiaci roka stúpli o 0,1 % namiesto poklesu o 0,5 % pri rýchlom odhade.

Ekonómovia predpovedali, že americké dovozné ceny vo februári vzrastú o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní však dovozné ceny vo februári klesli o 1,3 %, ale menej ako v januári, keď sa znížili o 1,6 %.

Ministerstvo zverejnilo túto správu po štatistikách o vývoji spotrebiteľských aj veľkoobchodných cien v USA. Tie ukázali, že americké spotrebiteľské ceny vo februári medzimesačne vzrástli, prvýkrát po štyroch mesiacoch, a to o 0,2 % a medziročne sa zvýšili o 1,5 %. Aj výrobné ceny sa minulý mesiac vrátili k rastu a stúpli medzimesačne o 0,1 % a medziročne o 1,9 %.

Oživenie rastu cien importu však pravdepodobne nezmení názory ekonómov, ktorí očakávajú, že spotrebiteľská inflácia zostane mierna až do prvej polovice roka 2019. To umožní centrálnej banke Fed, aby ponechala úrokové sadzby bez zmeny.

Čo sa týka importu, ministerstvo ďalej uviedlo, že ceny dovážaných palív a mazív stúpli vo februári o 4,9 % po zvýšení o 4,1 % v januári. Ceny dovážanej ropy vzrástli o 4,7 % (o 7,1 % v januári).

Ceny dovážaných potravín vo februári klesli o 0,8 % po januárovom poklese o 0,4 %.

Po vylúčení palív a potravín sa tzv. jadrové dovozné ceny vo februári zvýšili o 0,2 % po januárovom poklese o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa jadrové dovozné ceny vo februári znížili o 0,3 %.

Ceny dovážaného spotrebného tovaru bez automobilov vzrástli vo februári o 0,3 %.

Správa tiež ukázala, že vývozné ceny vo februári vzrástli medzimesačne o 0,6 %, zatiaľ čo v januári klesli o 0,5 %. Pod tento výsledok sa podpísal rast exportných cien poľnohospodárskych aj nepoľnohospodárskych produktov. A medziročne sa februárové exportné ceny zvýšili o 0,3 %, po januárovom znížení o 0,2 %.