Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Analytik: Ceny kakaa sú na svojich maximách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Upozornil, že v tomto ani v ďalšom roku sa zatiaľ neočakáva normalizácia na trhu s kakaom, keďže produkcia sa z roka na rok nedokáže dostatočne zvýšiť, aby pokryla celý trh aj s deficitom.

Bratislava 31. marca (TASR) - Na Veľkú noc radšej slepačie vajíčko vyfúknuté ako čokoládové, pretože ceny kakaa sú na svojich maximách. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB. Kombinácia pomerne silného dopytu s prudkým poklesom produkcie kakaa spôsobili podľa neho výrazný nárast cien uvedenej komodity.

"Navyše, na trhu s kakaom sa nachádzame takmer už tri roky v deficite. To znamená, že dopyt a konzumácia čokolády prevyšuje objemy produkcie. Výrobcovia tak musia zasahovať do svojich zásob, ktoré sa už postupne začínajú vyčerpávať. Svetové zásoby sú výrazne nízke a vystačili by pri súčasnom svetovom dopyte iba na 108 dní. A aby toho na tomto trhu nebolo málo, tak EÚ zaviedla novú reguláciu, ktorá bude platná od roku 2025. Bude zakazovať obchodovanie v EÚ s komoditami, ktoré boli vypestované na odlesňovaných územiach alebo pri ich produkcii bola použitá detská práca. Väčšina vypestovaného kakaa spĺňa obidve z týchto podmienok," vysvetlil.

Upozornil, že v tomto ani v ďalšom roku sa zatiaľ neočakáva normalizácia na trhu s kakaom, keďže produkcia sa z roka na rok nedokáže dostatočne zvýšiť, aby pokryla celý trh aj s deficitom. Kakaovníkom totiž trvá až päť rokov, pokiaľ narastú do veľkosti schopnej produkovať plody, a tak bude nutné sa zo zvýšenými cenami zmieriť.

"Ceny sú v súčasnosti na burze pomerne vysoké a sú poháňané nielen výrobcami, ale taktiež aj špekulantmi, ktorí na trh vstupujú. Príliš pozitívne by som situáciu nevidel, keďže dopyt aj pri súčasných cenách je zatiaľ pomerne stabilný. V tejto sezóne sa očakáva iba päťpercentný pokles dopytu, čo nestačí na výraznejší cenový pokles. S vyššími cenami kakaa a čokolády v dlhšom horizonte by sme teda mali počítať," dodal analytik.