Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ceny koky sú stabilnejšie ako ceny kakaa

kakaové bôby Foto: TERAZ.sk/Martina Miksová

Kolumbia je najväčším dodávateľom kokaínu na trh v USA.

Bogota 16. augusta (TASR) - Kokaín je, ako sa zdá z pohľadu kolumbijských roľníkov, oveľa odolnejšia komodita ako čokoláda. Ceny kakaových bôbov, z ktorých sa vyrába čokoláda, sa tento rok prepadli už o 40 %, ale ceny listov z kríka koky, ktoré obsahujú kokaín, sú stabilné. Navyše koka, na rozdiel od kakaovníka, dáva "úrodu" niekoľkokrát ročne.

Kolumbia je najväčším dodávateľom kokaínu na trh v USA. Pokles cien kakaa na svetových trhoch tak podkopáva snahy kolumbijskej vlády, ktorá sa vyše 10 rokov pokúša vykoreniť pestovanie koky. A ohrozuje aj ďalší plán tejto krajiny, ktorá by sa chcela stať druhým najväčším producentom kakaa v Južnej Amerike, a to po Brazílii.

"Ak investuje do pestovania kakaových bôbov, a potom za ne dostane cenu, ktorá neprestavuje zisk, ale stratu, a príde niekto, kto vám ponúkne hotovosť za inú úrodu, farmári si jednoducho zvolia to, čo je pre nich ľahšie a východnejšie," vysvetľuje Ciro Alfonso Ramírez, šéf severokolumbijskej regionálnej pobočky federácie pestovateľov kakaových bôbov.

Podľa údajov federácie zatiaľ čo produkcia kakaa v krajine sa minulý rok prepadla o 9,8 %, produkcia kokaínu aj napriek snahám vlády o jej likvidáciu klesla iba o 1,4 %.

Cena kakaa na burze v New York od marca 2011, keď dosiahla 35-ročné maximum 3775 USD (3075,11 eura) za tonu, prudko klesla. Na ilustráciu, v utorok (14.8.) sa kakao v New Yorku predávalo za 2436 USD za tonu. A analytici odhadujú, že pre slabý dopyt sa tento rok jeho cena ešte zníži, až na 2200 USD za tonu.