Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny nehnuteľností vo väčšine ekonomík EÚ rástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Slovensku ceny nehnuteľností určených na bývanie v 3. štvrťroku vlaňajška podľa Eurostatu vzrástli mierne, a to o 1,2 %.

Bratislava 29. januára (TASR) – V Európskej únii (EÚ) dochádza postupne k oživovaniu cien na trhu s nehnuteľnosťami. Kým v 3. kvartáli 2014 ceny bytov a domov medziročne poklesli už len v siedmich štátoch, v rovnakom období roka 2013 sa pokles týkal až dvojnásobného počtu krajín. V priemere ceny stúpli o 2,3 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky (PB) na základe údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Na Slovensku ceny nehnuteľností určených na bývanie v 3. štvrťroku vlaňajška podľa Eurostatu mierne vzrástli, a to o 1,2 %. Odlišná metodika Národnej banky Slovenska (NBS) hovorí o medziročnom poklese o 0,4 %. Nehnuteľnosti sú naďalej približne o pätinu lacnejšie ako pred vypuknutím krízy v roku 2008 a nachádzajú sa zhruba na úrovni cien z prvého polroka 2007.

"Výraznejšiu zmenu v cenách nehnuteľností neočakávame ani počas tohto roka. Vývoj sa bude podľa nás aj naďalej niesť v duchu stagnujúceho trendu. Súčasný vývoj nielen v slovenskej, ale aj európskej ekonomike totiž nedáva predpoklady na to, aby v roku 2015 začali ceny nehnuteľností výraznejšie rásť," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová s tým, že rast cien bytov a domov na Slovensku bude brzdiť vysoká miera nezamestnanosti.

Najdrahšie nehnuteľnosti boli podľa NBS v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1642 eur za štvorcový meter (m2). "Preto nečudo, že predovšetkým ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukovali po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc," upozornila Glasová. Do karát im však podľa nej nehrá situácia v susednom Maďarsku, kde ceny bytov a domov medziročne vzrástli o 3,8 %. Drahšie o 2,9 % boli aj nehnuteľnosti v Česku a mierny rast o 0,7 % vykázali tiež rakúske nehnuteľnosti.

Spomedzi krajín EÚ klesali ceny nehnuteľností počas tretej štvrtiny minulého roka najvýraznejšie v Slovinsku, a to o 5,4 %. Žiadne dvojciferné poklesy cien sa tak už v únii neobjavili. Najmenší prepad o 0,3 % zaznamenal fínsky realitný trh. Drahšie ako rok predtým boli byty a domy v 18 štátoch. Najvýraznejšie, až o 15 % zdraželi nehnuteľnosti v Írsku, stále sú tam však lacnejšie ako pred krízou.

V Európskej únii ako celku boli v 3. štvrťroku 2014 nehnuteľnosti o 2,3 % drahšie ako v rovnakom období 2013. V eurozóne ako takej ich ceny v pozorovanom období viac-menej stagnovali, respektíve mierne vzrástli, konkrétne o 0,5 %.