Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ceny nových domov v Španielsku vzrástli najvýraznejšie za 16 rokov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Zvýšenie cien zaznamenali aj staršie domy, aj keď v podstatne menšej miere než nové stavby. Ich medziročný rast dosiahol 3,2 %.

Madrid 5. decembra (TASR) - Ceny nehnuteľností v Španielsku vzrástli v 3. kvartáli o 4,5 %, pod čo sa najväčšou mierou podpísal rast cien nových domov. Tie sa zvýšili o viac než desatinu, čo predstavuje najvýraznejšie tempo rastu za 16 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje španielskeho štatistického úradu INE.

Ceny nových domov v Španielsku vzrástli v 3. štvrťroku medziročne o 11 %, uviedol INE. To je najvýraznejší rast od roku 2007. Ich vývoj ovplyvnila slabá ponuka na trhu, vysoký dopyt zo strany zahraničných záujemcov a zvýšené náklady v dôsledku inflácie.

Zvýšenie cien zaznamenali aj staršie domy, aj keď v podstatne menšej miere než nové stavby. Ich medziročný rast dosiahol 3,2 %.

"Za výrazným rastom cien nových domov je najmä slabá výstavba. Stavia sa menej než 100.000 domov ročne," povedal Javier Diaz Izquierdo, realitný analytik z madridskej spoločnosti Renta 4. V roku 2006, predtým, než sa realitný trh v krajine prepadol, bolo v Španielsku vydaných zhruba 850.000 stavebných povolení.

Okrem nedostatku nových domov na trhu sa pod výrazný rast cien podpísala aj zmena na strane kupcov. Tí sú v súčasnosti menej zadlžení a menej citliví na vývoj úrokových sadzieb a v dôsledku toho cien. "Okrem toho je tu veľa kupcov zo zahraničia, ktorí najmä v dovolenkových oblastiach ťahajú ceny nehnuteľností nahor," dodal Izquierdo.