Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ceny portugalských výrobcov klesli siedmy mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Pod celkový októbrový vývoj cien producentov sa podpísali najmä ceny energií. Tie klesli medziročne o 14,8 %.

Lisabon 20. novembra (TASR) - Ceny portugalských výrobcov klesli v októbri siedmy mesiac po sebe, tempo poklesu sa však mierne spomalilo. Uviedol to v pondelok portugalský štatistický úrad. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny portugalských producentov klesli v októbri medziročne o 5 % po 5,2-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ceny priemyselných výrobcov klesajú nepretržite od apríla, v ktorom zaznamenali pokles o 0,9 %. Najvýraznejšie tempo poklesu dosiahli ceny výrobcov v júli, keď sa medziročne znížili o 6,6 %.

Pod celkový októbrový vývoj cien producentov sa podpísali najmä ceny energií. Tie klesli medziročne o 14,8 %. Tempo ich poklesu sa však zmiernilo, keď v septembri klesli o 15,6 %. Bez ich započítania klesli ceny priemyselných producentov o 1,9 %, rovnakým tempom ako v septembri.

Výrazný pokles zaznamenali aj ceny polotovarov. Klesli o 6 %. aj v tomto prípade sa tempo poklesu zmiernilo, keď v predchádzajúcom mesiaci klesli ceny polotovarov o 6,5 %.