Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ceny potravín z dlhodobého hľadiska porastú, očakávajú potravinári

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ceny poľnohospodárskych surovín nie sú stabilné, ale ich cena kolíše v závislosti od množstva a kvality úrody, tvrdí prezident PKS Daniel Poturnay.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) z dlhodobého hľadiska očakáva ďalší rast cien potravín.

"Ak vezmeme do úvahy vývoj inflácie cien potravín na Slovensku za posledných 10 rokov, tak dosiahol len polovičnú úroveň celkovej inflácie. Ceny potravín na Slovensku sú dlhodobo umelo udržiavané na čo najnižšej úrovni, čo má negatívne dopady aj na ich kvalitu," uviedol pre TASR prezident PKS Daniel Poturnay.

Svedčia o tom podľa neho aj štatistické údaje za 1. polrok 2012. Kým ceny poľnohospodárskych surovín majú pri kolísavom vývoji skôr mierne rastúcu tendenciu, ceny potravín sú udržiavané takmer na rovnakej úrovni.

"Slovenskú republiku však nemožno vyňať z Európskej únie a Svetovej obchodnej organizácie. Vývoj cien poľnohospodárskych surovín a ďalších komodít ovplyvňuje aj ceny na Slovensku. V EÚ je jedným zo základných práv ustanovených v Zmluve o EÚ voľný pohyb tovaru," konštatoval.

Ak by slovenskí potravinári neakceptovali cenový vývoj surovín, tak naši poľnohospodári úplne logicky úrodu predajú odberateľovi, ktorý vývoj cien bude akceptovať. Aj za cenu, že surovinu vyvezú zo Slovenska a potravinári si budú musieť suroviny doviezť, samozrejme, pri akceptovaní cenového vývoja a aj s nákladmi na dopravu.


Pokles úrody obilia môže zapríčiniť nárast ceny

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Drozd
Pripomenul, že produkcia poľnohospodárskych surovín vždy závisí od klimatických podmienok, ktoré sa každoročne menia. Preto aj ceny poľnohospodárskych surovín nie sú stabilné, ale ich cena kolíše v závislosti od množstva a kvality úrody.

"V tomto roku sme zaznamenali pokles úrody obilia nielen na Slovensku, ale aj vo významných svetových obilniciach, ako sú Ruská federácia a USA. Z tohto dôvodu možno predpokladať rast svetových cien tejto komodity," spresnil.

"Treba však zdôrazniť, že na Slovensku nehrozí nedostatok poľnohospodárskych surovín a ani obilia. V priemere len približne 10 % z celkovej domácej produkcie obilia sa použije na potravinárske účely. Slovensko je teda v produkcii obilia sebestačné," ubezpečil.

"Vývoj svetových cien sa však podľa Poturnaya musí rešpektovať z dôvodov, ktoré som už uviedol. Pretože vo svete sú regióny, ktoré sú na nákup obilia odkázané a v dnešnom globalizovanom svete nie je žiaden problém uskutočniť obchod s ktoroukoľvek krajinou," zdôraznil s tým, že nielen vývoj cien poľnohospodárskych surovín, ale aj všetky ostatné ďalšie vstupné náklady ovplyvňujú výslednú cenu potravín.

"Vyjadrenia o rozsahu a časovom horizonte (zdražovania - pozn. TASR) by však boli skôr na úrovni špekulácií. Máme však informácie, že potravinári, ktorých hlavnou surovinou je múka a výrobky z obilia, už začali rokovania s odberateľmi. Konečná cena bude výsledkom dohody medzi dodávateľom a odberateľom," dodal prezident PKS.