Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny priemyselných výrobcov v marci 2017 medzimesačne klesli o 0,2 %

Foto: TASR/AP

V marci 2017 v porovnaní s marcom 2016 vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 3 %.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v marci 2017 oproti februáru 2017 klesli o 0,2 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,7 %. Vzrástli ceny ťažby a dobývania o 1,1 %, priemyselnej výroby o 0,5 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,6 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V marci 2017 v porovnaní s marcom 2016 vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 3 %. Zvýšili sa ceny priemyselnej výroby o 4,3 %, ťažby a dobývania o 2,3 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,4 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko o 2 % vplyvom vyšších cien priemyselnej výroby o 3,1 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,8 %. Klesli ceny ťažby a dobývania o 0,9 %. Ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb ostali nezmenené.

Ceny agrokomodít boli v marci 2017 medziročne nižšie o 2,6 %

Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli v marci 2017 medziročne nižšie o 2,6 %. Ceny rastlinných výrobkov sa znížili o 9 %, ceny živočíšnych výrobkov vzrástli o 0,5 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z rastlinných výrobkov klesli ceny zemiakov o 18,6 %, obilnín o 9,7 %, olejnatých plodov a semien o 5,7 %. Vzrástli ceny strukovín o 2,7 % a ceny ovocia a zeleniny o 14,2 %.

Zo živočíšnych výrobkov sa zvýšili ceny jatočných ošípaných o 4,1 %, konzumných slepačích vajec o 8,7 %, živých rýb o 3 % a surového kravského mlieka o 3,3 %. Znížili sa ceny surovej ovčej vlny v pote o 10 %, jatočných jahniat a oviec o 9,2 % a jatočnej hydiny o 2,5 %. Ceny hovädzieho dobytka vrátane teliat sa nezmenili.

Od začiatku roka klesli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 5,1 % vplyvom nižších cien rastlinných výrobkov o 12,9 % a živočíšnych výrobkov o 0,3 %.

Indikátor ekonomického sentimentu v apríli 2017 medzimesčne klesol


Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v apríli 2017 oproti minulému mesiacu klesol o 0,6 bodu na 104,0. Na vývoj indikátora nepriaznivo vplývalo zníženie dôvery v priemysle v aktuálnom mesiaci a v priemysle, službách a čiastočne aj medzi spotrebiteľmi minulý mesiac. Aktuálne IES dosiahol hodnotu dlhodobého priemeru a prevyšuje výsledok rovnakého obdobia minulého roka o 1,2 bodu. Informovalo tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v apríli oproti marcu znížil o 2 body na hodnotu 2. Vývoj indikátora ovplyvnili hlavne rast zásob priemyselných výrobkov a pokles objednávok.

V apríli indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 1,5 bodu na zápornú hodnotu 6,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 19,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v apríli v porovnaní s marcom o 2,6 percentuálneho bodu na hodnotu 12,3 vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít.

Indikátor dôvery v službách v apríli vzrástol, keď jeho hodnota (14) sa v porovnaní s marcom zvýšila o 4,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívne.

Spotrebiteľská atmosféra sa už tretí mesiac po sebe príliš nezmenila. V apríli sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery (záporná hodnota 6,9) v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 0,5 bodu najmä v dôsledku poklesu pesimizmu pri laickej prognóze vývoja hospodárskej situácie v krajine. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 2,8 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.