Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Grécku výrazne klesli

Ilustračné foto Foto: CK Settour

Realitný trh v Grécku okrem hospodárskej krízy zasiahla aj daň z nehnuteľností.

Atény 4. augusta (TASR) - Ceny bytov a domov v Grécku aj v 2. kvartáli klesli a viac, ako v prvých troch mesiacoch roka. Aj to odráža zlú situáciu v ekonomike, ktoré sa opäť zmieta v recesii, čo má negatívny vplyv na domácnosti aj zamestnanosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécko patrí v rámci Európskej únie (EÚ) medzi krajiny s vysokým podielom tzv. rezidenčných nehnuteľností v súkromnom vlastníctve. Až 80 % z obytných domov a bytov je v súkromných rukách, pričom priemer v EÚ je 70 %. Vlastníctvo bytu alebo domu tak predstavuje najväčšiu časť z hodnoty majetku gréckych domácností.

Podľa najnovších údajov gréckej centrálnej banky sa ceny bytov v Grécku v 2. kvartáli 2015 znížili medziročne o 5,6 %. To je strmší pokles ako o 4,1 % v 1. kvartáli tohto roka.

Tempo znižovania cien rezidenčných nehnuteľností sa pritom začalo vlani zmierňovať po strmom páde o 10,8 % v roku 2013, ale len do 1. štvrťroku tohto roka.

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Grécku od roku 2008, keď dosiahli svoj vrchol, už klesli celkovo o 40,5 %.

Realitný trh v Grécku okrem hospodárskej krízy zasiahla aj daň z nehnuteľností, ktorú zaviedla predchádzajúca vláda, aby jej pomohla zaplátať diery v rozpočte. Aj tvrdé úverové podmienky a vysoká miera nezamestnanosti, ktorá sa pohybuje okolo úrovne 27 %, majú negatívny vplyv na obchodovanie s nehnuteľnosťami.

Grécka ekonomika sa minulý rok vrátila k rastu po šiestich rokoch recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vlani stúpol o 0,7 %. Ale už v 1. štvrťroku 2015 znova klesol, a to medzikvartálne o 0,2 %

Vplyvný grécky hospodársky inštitút IOBE vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý kvartál, odhaduje, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Grécka tento rok zníži o 2 až 2,5 %. Ešte v apríli pritom inštitút očakával jeho rast o 1 %.