Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dnes vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v marci sa dnes ráno o 7.18 SEČ predával po 32,61 USD (29,83 eura).

Singapur 4. februára (TASR) - Ropa dnes zmazala časť z predchádzajúcich strát a jej ceny vzrástli. Trhy tak zareagovali na oslabenie dolára a nepotvrdené rokovania medzi Ruskom a Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znížení ťažby, aby tak podporili rast cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Reuters pripomína, že zásoby komodity v USA sa minulý týždeň zvýšili o 7,8 milióna barelov na 500,7 milióna barelov, čo je viac, ako analytici očakávali. Experti sa preto domnievajú, že ropa si súčasné zisky dlho neudrží a predpovedajú, že jej ceny zostanú tento aj budúci rok nízke. Dôvodom sú veľké zásoby ropy v niektorých krajinách spomaľujúci dopyt a nadmerná produkcia.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate s dodávkou v marci sa dnes ráno o 7.18 SEČ predával po 32,61 USD (29,83 eura). To je o 33 centov viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze.

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent dnes vzrástla o 34 centov na 35,38 USD za barel.

(1 EUR = 1,0933 USD)