Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dosiahli nové 5-mesačné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na trhy naďalej pôsobia už známe faktory, ako znižovanie ťažby zo strany OPEC a sankcie USA voči Iránu a Venezuele, najnovšie sa však k tomu pridala aj eskalácia násilia v Líbyi.

Singapur 9. apríla (TASR) - Ceny ropy vzrástli v utorok na nové 5-mesačné maximum. Na trhy totiž naďalej pôsobia už známe faktory, ako znižovanie ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a sankcie USA voči Iránu a Venezuele, najnovšie sa však k tomu pridala aj eskalácia násilia v Líbyi.

Od nedele (7. 4.) bojujú medzi sebou jednotky Líbyjskej národnej armády Chalífu Haftara a oddiely ozbrojených síl lojálnych medzinárodne uznanej vláde národného porozumenia. Situácia sa zhoršila v pondelok, keď pre útoky museli líbyjské úrady prerušiť prevádzku na jedinom fungujúcom letisku v hlavnom meste Tripolis. Líbya pritom patrí k významným dodávateľom ropy do Európy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni vzrástla do 7.18 h SELČ o 6 centov na 71,16 USD (63,28 eura) za barel (159 litrov). Krátko predtým sa však dostala až na 71,34 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od novembra.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom dosiahla 64,50 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 10 centov. V skorších hodinách obchodovania zaznamenala rast na 64,77 USD za barel, opäť najvyššiu úroveň od novembra minulého roka. Od začiatku roka sa cena Brentu zvýšila o 40 % a cena WTI o 30 %.