Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dosiahli týždenný rast, pri cene WTI bol najvyšší od augusta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Výrazný rast cien viedol k zvýšenému výberu ziskov.

Londýn 27. februára (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver piatkového obchodovania mierny pokles, vzhľadom na vývoj počas ostatných dní ale za celý týždeň výrazne vzrástli, pričom cena americkej ropy WTI zaznamenala najvýraznejší týždenný rast za posledných šesť mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Počas piatka (26.2.) ceny najskôr rástli, keď reagovali na výpadky v dodávkach ropy z Iraku a Nigérie, ako aj na pozitívne údaje z americkej ekonomiky. Podporila ich najmä informácia, že ekonomika USA vo 4. kvartáli vzrástla o 1 %, čo bolo výraznejšie tempo rastu, než sa uvádzalo v prvom odhade (0,7 %).

Výrazný rast cien ale viedol k zvýšenému výberu ziskov, čo ku koncu obchodovania viedlo k poklesu cien. Mierny pokles však príliš nezmenil vývoj za celý týždeň, za ktorý ceny ropy zaznamenali výrazný rast.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s aprílovým kontraktom klesla k záveru piatkového obchodovania o 19 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 35,10 USD (31,89 eura) za barel (159 litrov). Počas dňa pritom vyskočila až na 37 USD/barel, najvyššiu hodnotu od 5. januára.

Cena americkej ľahkej ropy WTI uzatvorila piatkové obchodovanie na úrovni 32,78 USD za barel, čo znamená pokles o 29 centov. V priebehu obchodovania vzrástla nakrátko takmer o 1,70 USD.

Za celý týždeň ale cena Brentu vzrástla o viac než 6 %, k čomu prispel rast ceny počas štyroch pracovných dní. Ešte výraznejší rast zaznamenala cena WTI. Za celý týždeň sa zvýšila o 11 %, čo predstavuje najprudší týždenný rast od augusta minulého roka.