Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesajú, cena Brentu sa priblížila k úrovni 50 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je neistota na trhu, či dohoda o redukcii ťažby zo strany OPEC a niektorých ďalších producentov zostane v platnosti aj po skončení súčasného 6-mesačného obdobia.

Londýn 27. marca (TASR) - Ceny ropy pokračujú v poklese, pričom cena Brentu sa priblížila tesne k 50 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je neistota na trhu, či dohoda o redukcii ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a niektorých ďalších producentov zostane v platnosti aj po skončení súčasného 6-mesačného obdobia.

Koncom minulého roka sa OPEC a 11 veľkých producentov ropy zo štátov mimo ropného kartelu dohodlo, že v 1. polroku tohto roka znížia produkciu ropy o 1,8 milióna barelov denne. Cieľom bolo zredukovať vysoké zásoby vo svete a podporiť tak ceny komodity. V poslednom období sa stále častejšie diskutovalo o tom, či dohoda o redukcii ťažby nebude predĺžená aj na obdobie po 30. júni.



Predbežný návrh spoločného výboru ministrov z OPEC a krajín mimo kartelu uvádzal, že predĺženie odporúča, najnovšie ale výbor v nedeľu (26.3.) oznámil, že otázku možného predĺženia dohody iba preskúma. V situácii, keď v USA produkcia pokračuje v raste, by nedohoda najväčších producentov mohla mať na ceny ropy nepriaznivý vplyv.

Tlak zo strany USA vzrástol aj v posledných dňoch, keď spoločnosť Baker Hughes oznámila, že počet aktívnych ropných vrtov vzrástol aj v minulom týždni. To znamená rast počtu zariadení už 10. týždeň po sebe, čo signalizuje ďalšie zvyšovanie ťažby.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 16.54 h SELČ o 45 centov na 50,35 USD (46,24 eura) za barel. Počas obchodovania klesla až na 50,06 USD/barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom zaznamenala pokles o 59 centov na 47,38 USD za barel.