Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesajú v reakcii na vývoj situácie v Grécku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa analytikov vývoj v Grécku a oslabovanie eura tlačí nadol aj ceny ropy.

Singapur 29. júna (TASR) - Ceny ropy dnes klesli o viac ako 1 dolár, pričom americká WTI sa prepadla pod hranicu 59 USD za barel a dosiahla najnižšiu úroveň za takmer tri týždne. Dôvodom je situácia v Grécku, ktoré zaviedlo kapitálové kontroly, zatvorilo banky a obmedzilo výber peňazí z bankomatov. Euro od rána oslabuje a akciové trhy vo svete klesajú pre obavy, že zadlžené Grécko bude nútené vystúpiť z eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dnes do 8.25 SELČ zlacnel o 1,04 USD na 62,22 USD (55,54 eura). Počas ranného obchodovania sa jeho cena pritom nakrátko dostala až na úroveň 62,20 USD/barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI sa dnes znížila o 1,05 USD na 58,58 USD za barel, pričom nakrátko klesla až na 58,56 USD/barel. To bola najnižšia cena WTI od 9. júna.

Podľa analytikov vývoj v Grécku a oslabovanie eura tlačí nadol aj ceny ropy. A upozorňujú, že ak Irán uzavrie finálnu dohodu so západnými mocnosťami o svojom jadrovom programe, ceny ropy okamžite zamieria nadol, keďže táto arabská krajina je významným producentom komodity a svetové trhy sú už teraz nadmerne zásobené ropou.

(1 EUR = 1,1202 USD)