Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesajú, má na ne vplyv aj požiar v Kanade

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnoho firiem, ktoré v provincii Alberta ťažia čierne zlato predovšetkým z ropných pieskov, muselo zastaviť alebo obmedziť produkciu.

Singapur 6. mája (TASR) - Ceny ropy dnes klesli aj napriek výraznému obmedzeniu produkcie v Kanade z dôvodu lesných požiarov. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 44 USD (38,46 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes ráno o 7.45 SELČ predával po 43,91 USD. To je o 41 centov alebo 0,93 % menej než vo štvrtok (5. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka posilnil o 1,2 % a uzavrel na úrovni 44,32 USD za barel. Júlový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 34 centov alebo 0,76 % na 44,67 USD za barel.

Z dôvodu lesných požiarov v Kanade ceny ropy počas štvrtka dočasne prudko vzrástli. Mnoho firiem, ktoré v provincii Alberta ťažia čierne zlato predovšetkým z ropných pieskov, muselo zastaviť alebo obmedziť produkciu. To však trvalejšie nepodporilo ceny ropy. Dôvodom poklesu cien je vysoká produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nárast ropných rezerv v USA na rekordnú úroveň.