Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, Brent klesol pod 46,50 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia a Rusko sa v pondelok (5.9.) dohodli, že budú spolupracovať v otázke podpory ropných trhov, čo viedlo k prudkému rastu ceny ropy Brent.

Londýn 6. septembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali pokles, pričom cena Brentu klesla pod 46,50 USD a cena WTI sa priblížila k úrovni 44 USD za barel (159 litrov), keď trhy začali pochybovať o tom, že producenti ropy v dohľadnom čase prijmú opatrenia na zmiernenie nadbytočných zásob komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

Saudská Arábia a Rusko sa v pondelok (5.9.) dohodli, že budú spolupracovať v otázke podpory ropných trhov, čo viedlo k prudkému rastu ceny ropy Brent. Tá v priebehu pondelka vyskočila približne o 5 %, aby neskôr výrazne redukovala svoje zisky, keď minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Chálid al-Fálih oznámil, že zatiaľ nie je dôvod na zmrazenie produkcie.



Zástupcovia štátov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a krajín mimo ropného kartelu by sa mali koncom septembra zísť v Alžírsku na neformálnych rokovaniach o riešení vysokých zásob ropy na trhoch a ich tlaku na ceny komodity. Niektorí analytici sa však obávajú, že k dohode medzi producentmi nedôjde.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri klesla do 15.52 h SELČ o 1,20 USD na 46,43 USD (41,61 eura) za barel. Pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI, aj keď v miernejšom rozsahu. Klesla o 42 centov na 44,02 USD/barel.

(1 EUR = 1,1159 USD)