Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, dodávky sú dostatočné

Aj keď sa konflikt v páse Gazy stupňuje, Izrael ani Palestínčania nie sú producentmi ropy, takže v blízkej budúcnosti nehrozí prerušenie jej dodávok z Blízkeho východu.

Bangkok 20. novembra (TASR) - Bohaté zásoby ropy pomohli stlačiť jej ceny aj napriek konfliktu v pásme Gazy medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorý vyvoláva obavy z prerušenia dodávok komodity z Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra AP.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri sa dnes na poludnie v Bangkoku predával za 89,09 USD (70,44 eura). To je o 19 centov menej ako v predchádzajúci deň, keď cena kontraktu vzrástla o 2,36 USD alebo 2,3 % a obchodovanie uzavrel na úrovni 89,28 USD/barel.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent dnes klesla o 16 centov na 111,54 USD za barel.

Ukázalo sa však, že zdražovanie ropy v predchádzajúcich dňoch bolo prehnané a objem dodávok komodity na trh je viac ako dostatočný.

Navyše, aj keď sa konflikt v páse Gazy stupňuje, Izrael ani Palestínčania nie sú producentmi ropy, takže v blízkej budúcnosti nehrozí prerušenie jej dodávok z Blízkeho východu. Stále však existuje riziko, že sa tento konflikt rozšíri aj do susedných krajín, a to by už mohlo zasiahnuť dodávky ropy na svetové trhy.