Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, dôvodom je nadmerné zásobovanie

Ilustračné foto, ropa Brent. Foto: TASR/AP

Ceny ropy dnes klesli z najvyššej úrovne v tomto roku, ktorú dosiahli v predchádzajúcom dni, ale za celý týždeň si komodita pripíše zisk.

Singapur 24. apríla (TASR) - Ceny ropy dnes klesli z najvyššej úrovne v tomto roku, ktorú dosiahli v predchádzajúcom dni, ale za celý týždeň si komodita pripíše zisk. Dôvodom štvrtkového (23.4.) posilnenia ropy bolo obnovenie náletov na Jemen, čo vyvolalo obavy o dodávky ropy z Blízkeho východu na trh. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ceny ropy tento týždeň vzrástli o takmer 10 USD v reakcii na napätú situáciu na Blízkom východe a spomaľovanie tempa rastu jej produkcie v USA. Ale stále nadmerné zásobovanie svetového trhu ropou bráni jej výraznejšiemu zdraženiu.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni sa dnes popoludní v Singapure predával za 64,55 USD (59,92 eura). To je o 30 centov menej ako v predchádzajúcom dni, keď kontrakt zdražel o 2,12 USD a obchodovanie uzavrel na úrovni 64,85 USD za barel. V priebehu štvrtka sa cena Brentu nakrátko vyšplhala až na 65,58 USD a dosiahla tak najvyššiu úroveň od 10. decembra 2014.

Cena júnového kontraktu americkej ľahkej ropy WTI dnes klesla o 36 centov na 57,38 USD za barel po štvrtkovom zdražení o 1,58 USD. Aj WTI dosiahla v predchádzajúcom dni tohoročné maximum, keď sa jej cena nakrátko zvýšila až na 58,41 USD/barel.

(1 EUR = 1,0772 USD)