Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Pokles ťažobných zariadení v USA pomohol zvýšiť ceny ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla na záver obchodovania o 44 centov.

New York 3. októbra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver posledného obchodovania v tomto týždni rast, keď pôvodnú stratu pomohli vymazať informácie o ďalšom poklese počtu ťažobných zariadení v USA. To signalizuje pokračujúci pokles produkcie ropy v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spočiatku na ropné trhy pôsobili nepriaznivé údaje z pracovného trhu, ako aj informácie od meteorológov, že hurikán Joaquin by nemal výraznejšie ovplyvniť produkciu ropy na východe USA. V Spojených štátoch vzniklo minulý mesiac menej pracovných miest, než sa čakalo. Ako oznámilo ministerstvo práce, v septembri vzniklo v USA 142.000 nových pracovných pozícií, zatiaľ čo ekonómovia očakávali vytvorenie okolo 201.000 nových miest.

K záveru obchodovania však spoločnosť Baker Hughes zverejnila správu, že počet aktívnych ťažobných zariadení v USA minulý týždeň klesol o 26. To je najvýraznejší počet odstavených zariadení za jeden týždeň od apríla tohto roka. Výsledkom bolo, že ceny ropy, ktoré pôvodne boli oproti predchádzajúcej uzávierke zhruba o 1 % nižšie, sa k záveru obchodovania o 1 % zvýšili.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla na záver obchodovania o 44 centov (takmer 1 %) na 48,13 USD (43,13 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 80 centov (1,8 %) a piatkové obchodovanie uzatvorila na úrovni 45,54 USD/barel. Za celý týždeň však cena Brentu zaznamenala pokles zhruba o 1 %. Klesla aj cena WTI, no len v minimálnej miere.

(1 EUR = 1,1160 USD)