Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa obchoduje nad 73 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Obchodníci sa obávajú, že sankčné clá môžu utlmiť obchod a nakoniec aj udusiť rast svetovej ekonomiky.

Singapur 29. júna (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno mierne klesli. Americká ropa WTI sa obchoduje nad hranicou 73 USD (63,02 eura) za barel (159 litrov). Jedným z dôvodov je aj eskalácia obchodných sporov medzi USA a ďalšími veľkými ekonomikami. Situácia na trhu však zostáva napätá pre výpadky dodávok a vysoký dopyt.

Barel americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa v piatok ráno o 8.45 SELČ predával po 73,19 USD. To bolo o 26 centov alebo 0,35 % menej než vo štvrtok (28. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Cena WTI sa počas štvrtka dostala až na 74,03 USD za barel, čo bolo najviac od novembra 2014. Augustový kontrakt na severomorskú ropu Brent v piatok ráno zlacnel o 18 centov alebo 0,23 % na 77,67 USD za barel.

Obchodníci sa obávajú, že sankčné clá môžu utlmiť obchod a nakoniec aj udusiť rast svetovej ekonomiky. Podľa komoditnej firmy Marex Spectron je makroekonomický výhľad "výrazne medvedí". Ázijské akciové trhy sa v piatok aj napriek miernemu zotaveniu pohybovali v blízkosti 9-mesačného minima. Dôvodom je eskalácia obchodných sporov medzi USA a ďalšími ekonomikami, ako sú Čína, India alebo EÚ.

(1 EUR = 1,1583 USD)