Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, Brent sa však stále udržuje nad 40 USD/barel

Foto: TASR/AP

Pod pokles cien ropy sa podpísali aj očakávania trhov.

Londýn 10. marca (TASR) - Ceny ropy zaznamenali mierny pokles po tom, ako zásoby suroviny v USA za minulý týždeň opäť vzrástli a dosiahli nové historické maximum. Navyše, reagovali aj na vyjadrenia analytikov, že ďalší rast cien nemá opodstatnenie, nakoľko ponuka stále vysoko prevyšuje dopyt. Informovala o tom agentúra Reuters.

Okrem spomínaných faktorov sa pod pokles cien ropy podpísali aj očakávania trhov, že Európska centrálna banka (ECB) oznámi ďalšie kroky na podporu ekonomiky eurozóny. Predpokladá sa, že by mohla rozšíriť a predĺžiť program nákupu aktív. To by posilnilo kurz dolára oproti euru a opäť zatlačilo na ceny komodity. Aj napriek viacerým informáciám, ktoré negatívne ovplyvňujú ceny ropy, sa však ceny Brentu a WTI udržali nad 40 USD, respektíve 38 USD za barel (159 litrov).

Cena severomorskej ropy Brent s májovým kontraktom klesla v skorých ranných hodinách oproti stredajšej uzávierke o 19 centov na 40,88 USD (37,26 eura) za barel. Mierny pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli. Klesla o 8 centov na 38,21 USD/barel.