Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, cena WTI skĺzla pod 62 USD za barel

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cena Brentu sa napriek tomu udržala nad 65 USD za barel (159 litrov), na druhej strane, v prípade WTI skĺzla pod 62 USD/barel.

Singapur 12. marca (TASR) - Po počiatočnom raste podporenom pozitívnymi údajmi o vývoji na trhu práce zaznamenali ceny ropy v pondelok mierny pokles, keď na ropné trhy výraznejšie zapôsobili očakávania ekonómov, že produkcia v USA bude pokračovať v raste. Cena Brentu sa napriek tomu udržala nad 65 USD za barel (159 litrov), na druhej strane, v prípade WTI skĺzla pod 62 USD/barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla do 7.28 h SEČ o 13 centov na 61,91 USD (50,37 eura) za barel. V rovnakom rozsahu klesla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom. Po poklese o 13 centov dosiahla 65,36 USD/barel.

V piatok (9.3.) a na začiatku pondelkového obchodovania smerovali ceny ropy nahor, keď trhy reagovali na pokles počtu aktívnych ropných vrtov, ako aj pozitívne údaje z trhu práce v Spojených štátoch. Americké firmy znížili minulý týždeň počty aktívnych ropných vrtov o štyri na 796, čo znamená prvé zníženie za takmer dva mesiace. Navyše, ako uviedlo v piatok americké ministerstvo práce, v ekonomike USA vzniklo vo februári najviac nových pracovných miest za viac než 1,5 roka.

Aj napriek zníženiu počtu aktívnych ropných vrtov však podľa analytikov zostáva ťažobná aktivita v USA vysoká a mnohí z nich očakávajú, že tamojšia produkcia ropy bude pokračovať v ďalšom raste. Pritom objem ťažby v USA dosiahol už 10,37 milióna barelov denne, čo v porovnaní s polovicou roka 2016 znamená rast o viac než 20 %.