Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cena WTI sa drží okolo 44,6 USD/barel.

Singapur 14. septembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali dnes na ázijských trhoch pokles, keď trhy ovplyvnili informácie o naďalej klesajúcom dopyte. Rozsah poklesu cien však nebol výrazný, čo spôsobili správy, že počet ťažobných zariadení v Spojených štátoch v predchádzajúcom týždni klesol. Informovala o tom agentúra Reuters.

Počet ťažobných zariadení v USA klesol o 10 na 652, čo znamená pokles druhý týždeň po sebe. Trhy mierne podporili aj informácie Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), ktorá uviedla, že v budúcom roku by sa produkcia ropy v USA mala v dôsledku dlhodobo nízkych cien znížiť.

Napriek tomu viaceré banky, medzi nimi Morgan Stanley, Macquarie či ANZ, upozornili, že vyhliadky na najbližšie obdobie zostávajú nepriaznivé. Je to najmä pre súčasnú vysokú produkciu v krajinách Blízkeho východu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri klesla do 7.35 h SELČ o 37 centov 47,77 USD (42,39 eura) za barel (159 litrov). Klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI, no v menšom rozsahu. Jej cena sa znížila o šesť centov na 44,57 USD/barel.

(1 EUR = 1,1268 USD)