Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena Brentu sa zosunula bližšie k 44 USD/barel.

Londýn 1. decembra (TASR) - Ceny ropy dnes mierne klesli po tom, ako ropné trhy začali v stále väčšej miere počítať s tým, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) objem produkcie napriek vysokým zásobám vo svete nezníži. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zasadnutie predstaviteľov OPEC sa uskutoční v piatok 4. decembra vo Viedni a s blížiacim sa dátumom trhy stále viac predpokladajú, že ropný kartel udrží ťažbu na súčasnej vysokej úrovni. Očakáva sa, že krajiny OPEC nebudú chcieť obmedzením produkcie, čo by ceny ropy podporilo, oslabiť svoj podiel na trhu v prospech nečlenských krajín ako Rusko a USA.

Trhy okrem toho čakajú na informáciu amerického ministerstva práce o vývoji nezamestnanosti za november. Tú ministerstvo zverejní taktiež v piatok. Prípadné pozitívne čísla by na jednej strane signalizovali zlepšovanie stavu ekonomiky, na druhej ale by to znamenalo, že americká centrálna banka Fed už nebude mať dôvod úrokové sadzby nezvýšiť. Takýto krok Federálneho rezervného systému (Fed) by posilnil kurz dolára, čo sa zasa negatívne odrazí na cenách ropy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla do 17.04 h SEČ o 40 centov na 44,21 USD (41,71 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala o niečo miernejší pokles o 25 centov, čím sa dostala na 41,57 USD/barel.

(1 EUR = 1,0600 USD)