Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako v najnovšom prieskume uviedla agentúra Reuters, OPEC v novembri zvýšil svoje dodávky na svetový trh na 34,19 milióna barelov denne z októbrových 33,82 milióna barelov/deň.

Londýn 6. decembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali pokles, keď trhy reagovali na informácie, že napriek dohode Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska o znížení ťažby prakticky každý z väčších producentov ropy svoju ťažbu v poslednom období zvyšuje. Takýto vývoj vyvoláva obavy, že dohodnutý pokles produkcie, ktorý začne platiť od januára, nezníži súčasné prebytky vo svete do takej miery, aby to malo na ceny ropy adekvátny vplyv. Cena ropy Brent sa však zatiaľ stále drží nad 54 USD za barel (159 litrov).

Ako v najnovšom prieskume uviedla agentúra Reuters, OPEC v novembri zvýšil svoje dodávky na svetový trh na 34,19 milióna barelov denne z októbrových 33,82 milióna barelov/deň. Tieto informácie nasledovali krátko po tom, ako Rusko oznámilo, že aj jeho ťažba pokračovala v novembri na rekordnej úrovni.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 7.25 h SEČ o 28 centov na 54,66 USD (51,07 eura) za barel. Mierny pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom. Dosiahla 51,41 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená pokles o 38 centov.