Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Foto: TASR/AP

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri klesla v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 7 centov na 93 USD (72,25 eura) za barel (159 litrov).

New York 19. septembra (TASR) - Ceny ropy WTI a Brent zaznamenali mierny pokles, no čo sa týka vývoja za celý týždeň, smerujú k prvému rastu v tomto mesiaci. Dôvodom je signál z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že by mohla znížiť produkčný cieľ pre budúci rok. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri klesla v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 7 centov na 93 USD (72,25 eura) za barel (159 litrov). Za celý týždeň je však cena oproti uzávierke na konci minulého týždňa o 0,8 % vyššia. Na porovnanie, počas prvých dvoch týždňov septembra klesla o 3,9 %.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri zaznamenala pokles o 2 centy na 97,68 USD/barel. Za celý týždeň však smeruje k 0,6-% rastu, zatiaľ čo za prvé dva týždne tohto mesiaca klesla o 5,9 %. V obidvoch prípadoch ceny ropy ťahajú nahor informácie z OPEC, že organizácia na svojom novembrovom zasadnutí pravdepodobne zníži produkčnú kvótu pre budúci rok o 500.000 barelov denne. To by znamenalo stanovenie kvóty na 29,5 milióna barelov/deň.