Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje nad 59 USD/barel

Foto: TASR

Dôvodom rastu cien čierneho zlata bol pokles zásob ropy v USA, ktorý bol väčší, než sa očakávalo.

Singapur 30. mája (TASR) - Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zotavili zo stredajšieho (29. 5.) poklesu. Americká WTI sa obchoduje nad hranicou 59 USD (52,89 eura) za barel.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.51 h SELČ predával po 59,23 USD. To bolo o 42 centov alebo 0,71 % viac než v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI stratil počas stredy 33 centov alebo 0,6 % a uzavrel na 58,81 USD za barel. Júlový kontrakt na severomorskú ropu Brent vo štvrtok zdražel o 31 centov alebo 0,45 % na 69,72 USD za barel.

Dôvodom rastu cien čierneho zlata bol pokles zásob ropy v USA, ktorý bol väčší, než sa očakávalo. Obavy z toho, že obchodná vojna medzi USA a Čínou spomalí globálnu ekonomiku však obmedzili zdražovanie.

Podľa správy American Petroleum Institute (API) ropné rezervy v USA v uplynulom týždni (do 24. 5.) padli o 5,3 milióna barelov. Oficiálne čísla amerického ministerstva energetiky budú zverejnené vo štvrtok popoludní.

Rizikový apetít investorov znížili správy čínskych štátnych médií, že Peking môže v obchodnom konflikte s USA použiť ako zbraň vzácne zeminy, ktoré sú potrebné pri výrobe elektroniky. Čína je zďaleka najväčším producentom vzácnych zemín.