Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne vzrástli, väčšiemu rastu zabránila aj grécka kríza

Foto: TASR/AP

Pohyb cien ovplyvnili aj údaje spoločnosti Baker Hughes o počte ťažobných zariadení v USA.

Londýn 2. júla (TASR) - Ceny ropy zaznamenali dnes mierny rast po tom, ako najnovšie údaje z americkej ekonomiky naznačili, že centrálna banka by sa nemusela príliš ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Výraznejšiemu rastu zabránili pokračujúce obavy z vývoja gréckej krízy a fakt, že rozhovory mocností s Iránom o jeho jadrovom programe sa ešte neskončili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurz dolára zaznamenal oproti euru pokles po tom, čo americké ministerstvo práce oznámilo, že v júni vzniklo v ekonomike USA menej pracovných miest, než sa čakalo. Navyše, priemyselné objednávky v máji klesli výraznejšie, než predpokladali ekonómovia. Obe informácie znížili očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) by mohol zvýšiť úrokové sadzby už v septembri.

Pohyb cien ovplyvnili aj najnovšie údaje spoločnosti Baker Hughes o počte ťažobných zariadení v USA. Firma uviedla, že počet zariadení na ťažbu ropy tento týždeň vzrástol o 12, čo predstavuje prvý rast od decembra minulého roka.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla do 19.12 h SELČ o 30 centov na 62,31 USD (56,31 eura) za barel (159 litrov) a vymazala tak časť strát zo stredy 1. júla, keď sa prepadla o 2,5 %.

Podobne vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá sa zvýšila o 21 centov na 57,17 USD za barel. Počas predchádzajúceho obchodovania sa prepadla o 4 %, najviac od apríla tohto roka. Reagovala tak na nečakane výrazný rast zásob ropy v USA za minulý týždeň.

(1 EUR = 1,1066 USD)