Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, americká WTI sa obchoduje nad 31 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas víkendu sa stretli ministri ropného priemyslu Saudskej Arábie a Venezuely a diskutovali o aktuálnej situácii na trhu s ropou.

Singapur 8. februára (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne vzrástli. Americká WTI sa obchoduje nad úrovňou 31 USD (27,67 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.21 SEČ predával po 31,17 USD. To je 28 o centov viac ako v piatok (5. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v piatok oslabil o 2,6 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 30,89 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň ropa WTI klesla o 8,1 %. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 31 centov na 34,37 USD za barel.

Počas víkendu sa v Rijáde stretli ministri ropného priemyslu Saudskej Arábie a Venezuely a diskutovali o aktuálnej situácii na trhu s ropou. Členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) majú rozdielne postoje. Venezuela dlhodobo požaduje obmedzenie produkcie, čo by podporilo ceny. Naopak, Saudská Arábia chce pokračovať vo vysokej produkcii, aby vytlačila konkurenciu. Konkrétne výsledky stretnutia ministrov neboli zverejnené.