Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje tesne pod 37 USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ceny čierneho zlata dočasne vzrástli pre výrazné ochladenie diplomatických vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom.

Singapur 5. januára (TASR) - Ceny ropy opäť dnes ráno mierne vzrástli po pondelkovom (4. 1.) poklese. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 37 USD (33,95 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.29 SEČ predával po 36,86 USD. To je o 10 centov viac ako v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka oslabil o 28 centov alebo 0,8 % a uzavrel na úrovni 36,76 USD za barel. Februárový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel takisto o 10 centov na 37,32 USD za barel.

Ceny čierneho zlata počas pondelka dočasne vzrástli pre výrazné ochladenie diplomatických vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Obe krajiny patria k významným producentom ropy a ich konflikt môže mať podľa analytikov za dôsledok zníženie ponuky na trhu.

Negatívne správy z čínskej ekonomiky a ekonomiky USA však vyvolali ďalšie obavy zo slabého dopytu, čo spôsobilo opätovný pokles cien.